Skład chemiczny organizmów. Makro- i mikroelementy
- Wybrane pierwiastki w organizmie człowieka - plansza interaktywna
- Znaczenie wybranych makro- i mikroelementów - plansza interaktywna
Węglowodany – budowa i znaczenie
- Budowa cukrów prostych - film
- Powstawanie wiązania glikozydowego - film
- Polisacharydy - film
- Wykrywanie cukrów w produktach spożywczych - film
- Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych - film
Właściwości i wykrywanie białek
- Koagulacja i denaturacja białka - film
- Badanie wpływu różnych substancji i wysokiej temperatury na mieszaninę białka z wodą - film
- Wykrywanie białka – reakcja biuretowa - film
- Wykrywanie białka – reakcja ksantoproteinowa - film
Budowa i funkcje kwasów nukleinowych
- DNA – nośnik informacji genetycznej - film
- Budowa DNA - plansza interaktywna
- Miejsca występowania DNA w komórce zwierzęcej - plansza interaktywna
- Budowa RNA - plansza interaktywna
- Transportujący RNA - animacja
Znaczenie wody dla organizmów
- Wiązanie wodorowe - animacja
- Budowa i właściwości wody - animacja
- Cząsteczka wody- model 3D
Białka – budulec życia
- Aminokwas - animacja
- Powstawanie wiązania peptydowego - film
- Funkcje biologiczne białek - pokaz slajdów
- Struktura białka - film
- Struktura czwartorzędowa hemoglobiny - animacja
Lipidy – budowa i znaczenie
- Budowa triglicerydu - animacja
- Woski - pokaz slajdów
- Cholesterol - animacja
- Wykrywanie tłuszczów w produktach spożywczych - film
- Odróżnianie tłuszczu od substancji tłustej - film